Bokrecension

En mall för hur du kan lägger upp din bokrecension.

Start.

En bokrecension börjar alltid med att du skriver eller berättar vad boken heter (titel) och vem/vilka som har skrivit den.

Innan läsningen.

Under den punkten ska du berätta eller skriva om vad du hade för tankar om boken när du tittade på omslaget och läste texten på baksidan. Vad är det för bok, fakta eller skönlitteratur (berättande text).

Vad trodde du att boken skulle handla om innan du började läsa? Vad väckte den för tankar och känslor hos dig?

Under läsningen.

Under den här punkten ska du berätta eller skriva kort om vad boken faktiskt handlar om?

Fånga intresset hos de som lyssnar eller läser genom att antingen läsa ett avsnitt eller visa en bild. Du kan såklart göra båda sakerna. Förklara kort varför du valde den delen eller bilden.

Tänk på att aldrig berätta slutet i en bok. Då förstör du det roliga för andra om någon vill läsa din bok.

 Efter läsningen.

Sist men inte minst berättar du vad du tyckte om boken och varför du tycker som du tycker? Du kan också sätta ett betyg från exempelvis 1-5 stjärnor eller liknande.

Berätta för vem och vilka åldrar du rekommenderar boken.

När du är färdig.

När du är färdig med din recension lämnar du ordet till dina klasskamrater som får ställa frågor till dig om boken.

Allra sist får dina klasskamrater ge dig tips om vad som var bra i din recension och vad man kan förbättra. Har du skrivit en recension ber du en kompis att skriva ner vad som är bra och vad man förbättra i din text.

Det är en hjälp för dig att för att veta vad du kan träna extra på nästa gång du gör en bokrecension. Det handlar inte om dig som människa för där är du alltid världens bästa som den du är.